De afgelopen jaren zagen we telkens een toename in het aantal insecten gedurende de zomer. Vooral muggen en vliegen waren erg veel vertegenwoordigd. Dit werd vaak veroorzaakt door een combinatie tussen zachte winters en warme zomers. Goed voor de natuur zou je zeggen, maar wel een stuk minder prettig in huis. Het wooncomfort zal een stuk lager worden wanneer je om de haverklap gezoem in je oor hoort. Gelukkig hoef je je hier de komende zomer niet druk om te maken. Er zijn namelijk verschillende manieren hoe jij eenvoudig insecten buiten de deur kunt houden. In dit artikel geven we 5 handige tips.

1.         Plaats horren

Verreweg de beste manier om insecten buiten de deur te houden is door ze geen kans meer te geven om binnen te komen. Veel oplossingen worden namelijk pas toegepast zodra de beestjes in huis zijn. Maar dan ervaar je dus wel al overlast. Het is daarom nog beter om ervoor te zorgen dat de beestjes totaal geen kans meer hebben. Dit doe je door bijvoorbeeld horren voor ramen en deuren te plaatsen. Een plisse hordeur is niet alleen heel praktisch, maar zo weet je zeker dat ongenodigde gasten niet zo snel hun weg naar binnen weten te vinden.

Zodra je horren voor de ramen en deuren hebt geplaatst, is het ook verstandig om nog even plekjes in huis na te kijken op ventilatieroosters en mogelijke gaten en kieren. Voor ventilatieroosters kun je insectengaas plaatsen en kleine naadjes en kieren kunnen worden gedicht met een beetje kit.

2.         Zorg voor een goede hygiëne

Sommige insecten hebben enorm veel baat bij een stoffige omgeving of komen af op de geur van etensresten. Hierdoor kan het enorm goed helpen om de hygiëne in huis te verbeteren. Laat het huis daarom regelmatig luchten (vergeet dan niet de horren ook te sluiten) en zorg ervoor dat alle hoeken en gaten schoongemaakt zijn. Besteed met name veel extra aandacht aan de keuken.

3.         Planten

Wist je dat er zelfs een aantal planten zijn die insecten tegen kunnen gaan? Zo zijn er planten die mieren verafschuwen, zoals lavendel, maar ook planeten die gewoon alle insecten aanvallen die ze tegen kunnen komen. Hierbij denken we al snel aan een vleesetende plant. Dit klinkt een stuk gevaarlijker dan het in werkelijkheid is en het is super effectief in de strijd tegen insecten.

4.         Basilicum tegen vliegen

Ben je het zat om altijd weer een groot aantal vliegen in huis te hebben en blijf je rondlopen met een vliegenmepper? Dan is er een betere oplossing, eentje waar je ook nog eens gewoon bij kunt blijven zitten. Haal een basilicumplantje in huis. Deze is relatief gemakkelijk te houden en vliegen verafschuwen de geur hiervan. Hierdoor blijven ze wel bij je uit de buurt. Bovendien kan basilicum ook nog eens in heel veel verschillende gerechten worden gebruikt. Een multifunctioneel plantje dus!

5.         Vliegenmepper!

Heb je al horren in huis gehaald en alle bovenstaande tips inmiddels uitgeprobeerd? En is er vervolgens nog zo’n klein beestje binnen komen vliegen? Dan zit er niets anders op om de ouderwetse vliegenmepper te gebruiken. Een elektrische vliegenmepper is in de meeste gevallen het effectiefst. Zo weet je zeker dat je voorgoed van het probleem af bent.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.