Een balkon is vaak niet zo groot. Toch wil je er in het zonnetje zitten met een boek. Er je avondmaaltijd nuttigen. En er een echte buitenruimte van maken met groen. Met onze tips maak je optimaal gebruik van de ruimte én creëer je het paradijs van een paar vierkante meters in je eigen buitenkamer.

Maak een plan!

De eerste stap naar optimaal ruimtegebruik is dat je voor jezelf duidelijk hebt waar je je balkon voor wilt gebruiken. Als het voor jou genoeg is om op een zonnige dag een uurtje buiten te zitten, dan is een lekkere stoel een must. Wil je er uren vertoeven, dan is het wel leuk om het een beetje gezelliger te maken met een mooie loungebank. Wil je er regelmatig eten, dan is een hoge tafel met stoelen belangrijk. Je moet keuzes maken, omdat de ruimte beperkt is.

Handige meubelen

Als je de functie van het balkon helder voor ogen hebt, moet je even goed naar het formaat kijken. Wat is er mogelijk en wat staat niet in de weg? Kies bijvoorbeeld voor stoelen die je op kunt klappen, zodat het balkon ruimer is als je er niet op zit. Ook tafels kun je in een opklapversie aanschaffen. Meubels op wieltjes zijn eenvoudig te verplaatsen. Je kunt meubelen aanschaffen die op pootjes staan. Deze geven een ruimtelijker effect, waardoor het balkon groter lijkt. Of kijk naar een hangstoel die je aan een eventueel plafond kunt bevestigen.

Sfeermaker

Het zijn de kleine dingen die het doen qua sfeer. Koop een mooi vloerkleedje voor de huiselijke sfeer en gooi de bank vol met comfortabele kussens. Verlicht het balkon met subtiele lampjes (al is het kerstverlichting) en koop bijvoorbeeld planten om op te hangen. Met verticaal groen kun je niet alleen veel meer planten kwijt, het geeft ook een prachtig groen effect. Ook kaarsen kun je ophangen, bijvoorbeeld door een windlicht aan de muur te bevestigen.

Je eigen kruidentuin

Moestuinieren op je balkon is misschien een stap te ver, maar wat je wel kunt doen, is kruiden kweken. Deze zijn niet moeilijk te onderhouden en hebben als bijkomend voordeel dat je er in de keuken wel raad mee weet. Je eigen bieslook is bijvoorbeeld heerlijk in de sla en wat dacht je van thee zetten van je eigen muntplant? Ook een kruidentuin kun je verticaal maken, door de plantjes boven elkaar te plaatsen. Of ze bijvoorbeeld in een speciale bak aan de reling van het balkon te planten.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.