Het wordt weer steeds warmer buiten. Nog even en we kunnen weer zwemmen in eigen tuin. Voordat we dat gaan doen moeten we natuurlijk eerst ons zwembad schoonmaken. Ga je een opzetzwembad kopen of heb je al een zwembad in de tuin staan? Met onze drie tips maak je allerlei soorten zwembaden snel en eenvoudig schoon en ga je de hele zomer lang voor het gezondste zwembadwater.

Tip 1: Het zwembadwater schoonmaken en onderhouden

Een van de belangrijkste zaken bij het zwembad schoonmaken is het zwembadwater. De waardes hiervan moeten precies goed zijn. Slechte waardes (bijvoorbeeld chloorwaardes en pH-waardes) kunnen leiden tot kalkaanslag en troebel water, maar in ergere gevallen zelfs tot schade aan de huid of aan het bad. Ook als je nieuw water gaat toevoegen op de allereerste zomerdag is dit belangrijk om in het achterhoofd te houden.  Voeg ten eerste altijd leidingwater toe en nooit bronwater of grondwater, want deze twee hebben een te hoog ijzergehalte.

Wij raden je verder aan om te beginnen met een shockbehandeling. Dit betekent dat je direct een grote hoeveelheid chloor toevoegt aan het water. Dit is belangrijk omdat het chloor in het zwembadwater ervoor zorgt dat bacteriën en bijvoorbeeld algen worden gedood. Test vervolgens de chloorwaardes en pH-waardes met speciale testers. Zorg dat de waardes precies goed zijn, want pas dan is het zwembadwater gezond en kun je hier zonder problemen in zwemmen. Controleer de gehele zomer ongeveer twee keer per week de waardes om te zorgen dat het water voortdurend goed blijft.

Het zwembadwater schoonmaken en onderhouden

Tip 2: Algengroei voorkomen in het zwembad

Algen kunnen zich bijvoorbeeld aan de bodem en de zijkanten van het zwembad hechten. Je verwijdert ze met desinfectiemiddelen of andere reinigers. Algengroei in de toekomst voorkomen? Voeg dan tijdig anti-alg toe aan het water, het liefst elke week. Wat ook kan helpen is om het zwembad af te sluiten met een afdekzeil als je het niet gebruikt. Algen houden namelijk van warm water en zonlicht, dus door dit zo veel mogelijk buiten te houden kun je ook al een hoop problemen voorkomen.

Tip 3: Randen en binnenkant van het zwembad schoonmaken

De zwembadrand en andere onderdelen van het zwembad moeten ook regelmatig schoongemaakt worden. Zeker na een lange winter waarin je het zwembad misschien een beetje links hebt laten liggen is dit zeer belangrijk. Door gebruik te maken van een afdekzeil zorg je ervoor dat er zo min mogelijk vuil in het bad terecht komt. Als er wel vervuilingen zijn, zijn er gelukkig speciale reinigers op de markt om de stenen en stalen onderdelen van opzetzwembaden of ingebouwde zwembaden perfect te reinigen.

Of je voor deze zomer nou bezig bent met een opzetzwembad kopen of al een ingebouwd zwembad in de tuin hebt, met onze tips zorg je ervoor dat je helemaal zomerklaar bent. Houd verder het zwembadwater gezond, voorkom algengroei en geniet van het schoonste zwembad.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.