Een goede nachtrust. Het is iets dat iedereen wereldwijd nastreeft. De voordelen van een goede nachtrust zijn dan ook enorm. Zo ben je gedurende de dag alerter en sta je positiever en optimistischer in het leven. Maar helaas hebben velen van ons regelmatig een slechte nachtrust. Maar wist je dat een slechte nachtrust vaak het gevolg kan zijn van een slecht matras? Ga voor jezelf maar eens na hoe jouw matras ligt. Vind je deze te hard? Of juist te zacht? Of merk je dat je iedere ochtend op dezelfde punten enige pijn of druk voelt? Dan is je huidige matras waarschijnlijk aan vervanging toe. Zo kun je tegenwoordig hoogwaardige matrassen online kopen. Eenvoudig en snel, met één klik op de knop, ontvang je jouw matras binnen de kortste keren thuis. Zo kun je weer gaan genieten van een goede nachtrust, en daar gaat het om. Want laten we eens kijken hoeveel schade een slechte nachtrust kan aanrichten…

Depressie en angstgevoelens

Laten we meteen met de deur in huis vallen: een tekort aan slaap kan uiteindelijk leiden tot depressie en angstgevoelens. Wanneer je regelmatig te weinig slaapt, en dus een slechte nachtrust ervaart, neemt de kans op depressie en angstgevoelens behoorlijk toe. Wist je dat deze verschijnselen al kunnen optreden wanneer je slechts twee nachten te weinig slaapt? Uit onderzoek blijkt dan ook dat mensen die depressief zijn of een angststoornis hebben, in veel gevallen minder dan zes uur per nacht slapen. Bovendien bestaat er ook een verband tussen slapeloosheid en de sterkte van zelfmoordgedachten. Zo hebben mensen met chronische slapeloosheid een verhoogd risico op zelfmoord.

Depressie en angstgevoelens

Verhoogde kans op ongelukken

Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat je de volgende dag minder geconcentreerd en scherp bent. Of je nu aan het werk bent, auto aan het rijden bent of met een vriendin aan het kletsen bent; je zult wel degelijk merken dat je concentratie ver te zoeken is. Mede doordat je je dus minder goed kunt concentreren na een slechte nachtrust, verslechtert ook je reactievermogen. Ga je vervolgens de weg op? Dan is de kans groot dat je fouten zult maken vanwege je gebrek aan concentratie en reactievermogen. Volgens diverse onderzoeken speelt vermoeidheid dan ook een rol bij tien tot vijftien procent van alle verkeersongelukken.

Gewichtstoename

Tot slot is er nog een ander gezondheidsprobleem dat ten grondslag ligt aan een slechte nachtrust. Zoals je waarschijnlijk weet, verbrand je tijdens het slapen veel calorieën. Hierdoor kun je lichaam dus zelfs ’s nachts nog doorgaan met het verbrandingsproces, waardoor je weegschaal de volgende ochtend een lager getal zal aanduiden. Maar wanneer je te weinig slaapt, verbrand je lichaam dus ook minder calorieën. Wanneer je dus regelmatig te weinig slaapt, verbrand je veel minder calorieën dan wanneer je wél een goede nachtrust krijgt. Bovendien verhoogt je eetlust ook nog eens wanneer je te weinig slaapt. Al met al is dit natuurlijk geen goed nieuws, zeker wanneer je juist wat overtollige kilo’s kwijt probeert te raken.

Zo zie je maar, dat een slechte nachtrust veel verschillende nare gevolgen kan hebben voor zowel lichaam als geest. Investeer dan ook in een matras van hoge kwaliteit en gun jezelf een goede nachtrust!

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.